Najmanje 62 osobe poginule u zemljotresu u Japanu

Beta 02.01.2024

Najmanje 62 osobe su  poginule u zemljotresu magnitude 7,6 koji je pogodio zapadni deo Japana, objavile su danas lokalne vlasti.

Spasilačka akcija i potraga za preživelima je u toku.

 

Vlasti su upozorile na jaku kišu tokom celog dana i moguća klizišta u ugroženom području.

 

Prethodni bilans zemljotresa, koji se dogodio u ponedeljak, bio je 48 poginulih.

 

Niz snažnih potresa je pogodio zapadni deo Japana, a najjači magnitude 7,6 bio je na severoistočnom vrhu poluostrva Noto, na severu departmana Išikava.

U ponedeljak se osetilo oko 100 potresa, a Japanska meteorološka agencija upozorila je da bi novi zemljotresi mogli da pogode oblast narednih nekoliko dana.

Video snimci iz juče pogođene oblasti prikazale su nizove srušenih zgrada, neke drvene kuće koje su sravnjene sa zemljom, prevrnuta kola. Polupotopljeni brodovi videli su se u zalivima kojima su prošli talasi cunamija, ostavivši blatnjavu obalu iza sebe.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je danas da je spasavanje života prioritet i da se vodi bitka s vremenom, da se spasu ljudi zarobljeni u srušenim domovima.

Rekao je da je japanska vojska poslala 1.000 vojnika u ugrožene zone da pomognu u akcijama spasavanja i naglasio da se suočavaju sa štetom velikih razmera.

(Beta, 01.02.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »