Izmene Krivičnog zakona BiH: Za napad na ustavni poredak smena, zatvor za nesprovođenje odluka

Beta 01.07.2023

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Kristijan Šmit danas je nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH, čije se ključne odredbe odnose na podrivanje ustavno-pravnog poretka BiH i sprovođenje odluka visokog predstavnika.

Prema nametnutim izmenama Krivičnog zakona BiH napadom na ustavni poredak BiH, osim fizičkom silom ili pretnjom fizičkom silom, sada je uvedena i odrednica "ili na drugi protivpravni način", za šta je predviđena kazna zabrane obavljanja određene dužnosti.

Danas nametnutim izmenama Krivičnog zakona BiH za nesprovođenje odluka visokog predstavnika predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina, kao i kazna zabrana obavljanja dužnosti.

Nametnutim izmenama Krivičnog zakona BiH definisane su i mere protiv službenih osoba u institucijama na svim nivoima vlasti u BiH, od opština do državnog nivoa, koje ne primenjuju ili ne poštuju konačne odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava BiH ili Evropskog suda za ljudska prava, a previđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Prema odluci visokog predstavnika ovaj zakon stupa na snagu 2. jula, a odmah je objavljen na službenoj Internet stranici Kancelarije OHR (Office of the High Representative) i u "Službenom glasniku BiH".

Pored izmena Krivičnog zakona BiH, Šmit je danas poništio zakone donete u RS, kojima se neće primenjivati odluke Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH.

(Beta, 07.01.2023)

Povezane vesti »

Hronika, najnovije vesti »