BBC vesti na srpskom

Rusija, Srbija i Ukrajina: Moskva priprema državni udar, kaže proevropska predsednica Moldavije

Ivida Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije negirao je tvrdnje predsednice Moldavije Maje Sandu. Moldavske vlasti u utorak privremeno zatvorile vazdušni prostor zemlje.

BBC News 14.02.2023
President Maia Sandu, Moldova, 13 Feb 23
EPA
Maja Sandu, predsednica Moldavije

Predsednica Moldavije optužila je Moskvu da planira državni udar kako bi zbacila njenu proevropsku vladu i da je u toj operaciji planirano da u zemlju uđu i državljani Rusije, Belorusije, Crne Gore i Srbije.

Maja Sandu je za novog premijera imenovala Dorina Rečena, koji se zalaže za članstvo Moldavije u Evropskoj Uniji (EU).

„Zavera" se sastoji od organizovanja „protesta takozvane opozicije" koji bi doveli do „svrgavanja ustavnog poretka", rekla je predsednica Sandu.

Ivida Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije negirao je tvrdnje predsednice Moldavije Maje Sandu i zatražio da „organi Moldavije hitno dostave svaku informaciju koju poseduju, jer mi do sada nismo nikada dobili takvo obaveštenje", naveo je Dačić, a prenosi televizija N1.

Mediji u Srbiji preneli su i da je grupa od 12 navijača beogradskog fudbalskog kluba Partizan, istog dana posle obraćanja predsednice Sandu, pošto im nije dozvoljeno da uđu u Moldaviju.

U utorak ujutru, navodno je jedna grupa navijača deportovana iz Moldavije, a druga će se vratiti u Srbiji u toku dana.

Zvaničan razlog za deportaciju još nije poznat.

BBC na srpskom je pokušao da stupi u kontakt sa predstavnicima ministarstva spoljnih poslova Moldavije, fudbalskog saveza te zemlje, kao i ambasade Srbije u Rumuniji.

Prva utakmica moldavskog Šerifa i Partizana u šesnaestini finala Lige konferencija biće odigrana u četvrtak bez prisustva gledalaca po nalogu Bezbednosne službe Moldavije, saopštio je u utorak beogradski klub.


Zbog rata u susednoj Ukrajini Moldavija, jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, našla se pod velikim pritiskom.

Predsednike Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je prošle nedelje da su obaveštajne službe otkrile ruski plan da unište Moldaviju.

Moldavija, koja se nalazi između Rumunije i Ukrajine, u leto 2022. postala je kandidat za članstvo u EU.

Ova zemlja od 2,6 miliona stanovnika pokušava da se izbori sa talasom izbeglica iz Ukrajine i napetostima u Pridnjestrovlju, proruskom regionu gde se nalazi oko 1.500 ruskih vojnika.

Moldavija koja je bila u sastavu Sovjetskog Saveza, zavisna je od ruskog gasa.

Kada je ruska vojska počela sa napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, Moldavija se suočila sa restrikcijama struje.

Predsednica Sandu je optužila Rusiju da planira da angažuje „sabotore sa vojničkim iskustvom koji bi u civilnoj odeći započeli nasilne proteste, napade na državne institucije i uzeli taoce".

Ona je pozvala parlament Moldavije da usvoji zakone kako bi obaveštajnoj i bezbednosnoj službi (SIS) i tužiocima dali „neophodne mehanizme za efikasniju borbu protiv pretnji po nacionalnu bezbednost".

„Moskva planira da nasiljem uništi našu zemlju", dodala je ona na konferenciji za novinare.


Otkud Partizan u Moldaviji?

Iz Partizana su naveli da će klub zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije „preduzeti sve bezbednosne mere za nesmetani boravak ekipe i klupskih predstavnika u Moldaviji".

„Obaveštavamo sve navijače Partizana da ulaz u Moldaviju nije moguć, kao ni prisustvo na utakmici, te vas molimo da ne polazite na put", piše u saopštenju kluba.

Vlasti Moldavije su obavestile su fudbalski savez ove države o nemogućnosti da publika prisustvuje meču između Šerifa i Partizana, kažu iz te sportske organizacije BBC na srpskom.

Dodaju da će svi navijači koji su kupili ulaznice moći da dobiju novac u što kraćem roku.

„Izvinjavamo se ljubiteljima fudbala zbog prouzrokovanih neprijatnosti", kratko dodaju u pisanom odgovoru, bez obrazloženja šta je konkretan razlog za odigravanje utakmice pred praznim tribinama.

Utakmica između Šerifa i Partizana biće odigrana u četvrtak od 21 sat u Kišinjevu.

Evropska fudbalska unija (UEFA) odlučila je još u junu prošle godine da Šerif ne igra međunarodne utakmice na domaćem terenu u Tiraspolju.


Socijalistički i komunistički opozicioni blok u Moldaviji ima jake veze za Moskvom.

Prethodni predsednik Igor Dodon, koji je bio na vlasti od 2016. do 2020, blisko je sarađivao sa Rusijom.

Međutim, od raspada Sovjetskog Saveza 1991, Moldavija je razvila saradnju sa Rumunijom, članicom EU.

Najavljujući u petak ostavku, bivša premijerka Natalija Gavrilita rekla je da, kada je njena vlada izabrana 2021, niko nije očekivao da će morati da upravlja „tolikim kriznim situacijama izazvanim ruskom agresijom u Ukrajini".

mapa
BBC

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 02.14.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »