BBC vesti na srpskom

Srbija, pozorište i televizija: Odlazak glumca Branka Cvejića, voljenog „Baneta Bumbara"

U Beogradu je u 75. godini preminuo poznati pozorišni i televizijski glumac Branko Cvejić, nekadašnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

BBC News 27.07.2022
Branko Cvejić
Fonet/Nebojša Babić/JDP
Branko Cvejić

„Tog 26. jula 2022. godine, broj zaraženih od korona virusa se naglo povećao u Srbiji, u Hrvatskoj je otvoren grandiozni Pelješki most, rat u Ukrajini ušao je u šesti mesec, a u Beogradu je u 75. godini preminuo Branko Cvejić, Bane Bumbar."

Ovo je parafraza rečenice koju je poznati pozorišni i televizijski glumac Branko Cvejić izgovarao na početku svake epizode popularne serije „Grlom u jagode" iz 1970-ih, autora Srđana Karanovića i Rajka Grlića.

Upravo mu je uloga „Baneta Bumbara" u romantizovanoj seriji o odrastanju grupe mladih u Beogradu obeležila karijeru.

„Ljudi me i dalje zovu Bane Bumbar što mi je to drago i zanimljivo", izjavio je za portal Mondo 2016. godine povodom 40 godina od emitovanja ove serije.

Nadimak mu je dao Bojan Stupica, reditelj, arhitekta i osnivač Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) na početku Cvejićeve karijere u ovom teatru.

Biografija Branka Cvejića

Cvejić je rođen 25. avgusta 1946. godine u Beogradu, u porodici operskog pevača Živojina Cvejića.

Prvu ulogu dobio je 1962. godine kao član dramske sekcije Pete beogradske gimnazije u filmu „Pozvan je i V-3" gde je tumačio jednu od uloga učenika koji su odvedeni na nemačko streljanje u kragujevačkim Šumaricama 21. oktobra 1941. godine.

Posle diplomiranja 1969. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju, današnji Fakultet dramskih umetnosti, dobija angažman u JDP gde je bio upravnik u dva mandata od 2002. do 2011. godine.

Zajedno sa glumcima Milanom Gutovićem, Josifom Tatićem, Svetlanom Bojković, Tanasijem Uzunovićem pripadao je grupi koju su nazivali „Bojanove bebe".

„Mi, mladi glumci, koji smo tada krajem šezdesetih bili uz Bojana Stupicu, osnivača JDP-a, nazivani smo njegovim bebama", rekao je Cvejić u intervjuu za dnevni list Politika.

Branko Cvejić kao pozorišni glumac imao je nekoliko desetina manjih uloga na filmu i televiziji, a gledaoci ga pamte i po ulozi u seriji Siniše Pavića „Porodično blago", kao i Žileta u seriji „Ulica lipe".

Osim u matičnom JDP-u, igrao je kao gost i u Ateljeu 212 i Zvezdara teatru.

Reagovanja na društvenim mrežama

Mnogi iz Srbije i regiona se opraštaju od legendarnog glumca, posebno deleći isečke iz serije Grlom u jagode.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 07.27.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Kultura, najnovije vesti »