Selaković u Namibiji: Srbija nastavlja da učvršćuje saradnju sa afričkim državama

Beta 21.08.2021

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Namibiji na sastanku sa šeficom diplomatije Netumbo Nandi-Ndaitvom (Nandi-Ndaitwah) da Beograd namerava da nastavi učvršćivanje političke saradnje sa afričkim državama.

Prilikom potpisivanja ugovora o donaciji 30.000 antikovid vakcina Namibiji, Selaković je rekao da će ta saradnja i u budućnosti počivati na uvažavanju pozicija Afričke unije o međunarodnim pitanjima, kao i poštovanju nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalne celovitosti i principa nemešanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"To je bio i ostao jedini način za uspostavljanje i očuvanje prijateljskih odnosa među državama i narodima i zato Srbija visoko ceni podršku koju u očuvanju svog jedinstva i integriteta dobija od Namibije", rekao je Selaković.

On je kazao da je Srbija spremna da na razne načine pomogne svojim prijateljima, i dodao da je u izradi Zakon o razvojnoj i humanitarnoj pomoći koji treba da unapredi i učini efikasnijim procedure odobravanja svih oblika pomoći, pre svega zemljama afričkog kontinenta, navodi se u saopštenju.

"Svesni smo da razvojna pomoć ne može sama da reši brojne probleme, ali podržaćemo, u skladu sa svojim ekonomskim mogućnostima, razvojne i druge projekte u vašoj zemlji, u skladu sa vašim prioritetima", naveo je Selaković.

Podsećajući na višedecenijske prijateljske odnose dve zemlje, Selaković je rekao da Srbija i danas nastoji da pomogne "bratskom narodu" Namibije u teškim i izazovnim vremenima, kao i u ključnim trenucima antikolonijalne borbe, kada su Beograd i Jugoslavija podržavali oslobodilačke pokrete afričkih naroda.

Šef srpske diplomatije je ranije danas razgovarao sa predsednikom Namibije Hajgom Geingobom (Hage Geingob) i predsednicom Vlade Sarom Kugongelvom Amadilom (Saara Kuugongelwa-Amadhila).

(Beta, 08.21.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »